Blogi

Jaamme teille inspiraatiota HR:stä, johtamisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

18 / 06 / 19

Esimies – ole rohkeasti oma itsesi!

Keskustelu johtamisesta ja esimiehisyydestä käy kuumana. Minkälainen on hyvä esimies ja tarvitaanko esimiehiä? Karrikoidusti voisi totea, että kaikilta odotetaan itsensä johtamisen taitoja. Huolimatta siitä onko organisaatiossa esimiehiä tai ei. Töitä tehdään yhä useammin verkostoissa ja projekteissa, jolloin itsensä johtamisen taidot ovat entistäkin tärkeämmät. Kysymys kuuluu, mitä, ketä ja millä tavoin johdetaan? Kun siirrytään arkeen, kyse on halusta olla tietynlaisessa tehtävässä yhdistettynä erilaisiin taitoihin.

Käytän seuraavaa lainausta lähtökohtana pohdintoihini, koska tähän kiteytyy mielestäni hyvin nykypäivän työelämätaidot, huolimatta siitä oletko virallisesti esimies tai et!

“Self-leadership is having a developed sense of who you are, what you can do, where you are going coupled with the ability to influence your communication, emotions and behaviours on the way to getting there.”

– Bryant, Kazan –

Lainauksen voi jakaa kahteen osaan:

  1. Kyky tunnistaa ja reflektoida itseään ja omaa tekemistään
  2. Kyky olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Kuulostaa aika helpolta, eikö vain? Todellisuudessa voimme todeta, että näin ei välttämättä ole! On helpompi syyttää muita tai olosuhteita kuin katsoa itseään peilistä. Sama pätee vuorovaikutukseen, joidenkin kanssa on helppo toimia, kun taas toisten kanssa tulee aina väärinkäsityksiä.

Johtajan, esimies- tai asiantuntijaroolissa, ei ole ”one size fits all” – mallia ja tarvittavia työelämätaitoja on monenlaisia. Hyvä asia on se, että jokainen kohtaaminen toisen ihmisen kanssa on mahdollisuus harjoittaa työelämätaitoja ja siksi kannustan sinua seuraaviin tekoihin jo tänään:

  1. Uskalla katsoa itseäsi pelistä, missä olen hyvä, mihin olen menossa ja mikä tekee minusta ainutlaatuisen tähän tehtävään?
  2. Uskalla antaa ja vastaanottaa (aitoa) palautetta. Vuorovaikutustaidoista se mehukkain, kaikki haluavat palautetta. Monelle palautteen antaminen ja vastaanottaminen tuntuvat haastavalta. Helppoa tai ei, palautteen kautta työyhteisö ja yksittäiset työntekijät kehittyvät ja kasvavat. Kannattaa kokeilla!

Yhteenvetona, ole rohkeasti ja tietoisesti oma itsesi. Opi ja kehity yhdessä muiden kanssa – it might even be fun!

Lukusuositus ja inspiraationlähde tekstiin: Self-Leadership: How to Become a More Successful, Efficient, and Effective Leader from the Inside Out. Ana Lucia Kazan & Andrew Bryant, 2012.

Työelämätaitojen harjoittaminen on useasti tuottoisampaa yhdessä muiden kanssa. Mikäli haluat sparrailla esimiestaitojen kehittämisestä itseohjautuvuuteen, laita minulle viestiä tai soita: katarina.asen@wiseconsulting.fi tai 040-8476982. Kuulemisiin!

Laita hyvä kiertämään

Ota yhteyttä!

Jätä viesti, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian.