Blogi

Jaamme teille inspiraatiota HR:stä, johtamisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

21 / 08 / 18

Happy Onboarding – 4 rahanarvoista vinkkiä uuden työntekijän perehdytykseen

Onneksi olkoon – olet saanut houkuteltua uuden talentin taloon!

Uusi työntekijä maksaa yritykselle alussa noin puolitoista kertaa oman palkkansa verran. Vasta työntekijän tehdessä tuottavaa työtä, rekrytointi maksaa itsensä takaisin. Sanotaan, että täyden potentiaalin saavuttaminen kestää puolesta vuodesta jopa yhdeksään kuukauteen. Miten yritys voi pitää huolen siitä, että työntekijä saadaan nopeasti vauhtiin ja tuottamattomuusjakso minimoitua?

Vastaus on kunnon perehdytys.

Systemaattisella ja suunnitellulla perehdytysprosessilla on tuottavuuden kiihdyttämisen lisäksi muitakin taloudellisesti merkittäviä vaikutuksia. Tutkimusten mukaan kaksi kolmesta työntekijästä todennäköisesti sitoutuu yritykseen ainakin kolmeksi vuodeksi hyvän perehdytyksen ansiosta.

Vaikka nämä faktat olisivat tiedossa, perehdytys saattaa silti jäädä kaiken muun jalkoihin. Koska yllätys, yllätys; kiire. Voidaan myös ajatella, että koska ollaan palkattu talentti, osaa hän kyllä itse luovia tiensä uuden edessä. Koska yllätys, yllätys; itseohjautuvuus.

Mutta mitä hyvä perehdytys sitten oikein tarkoittaa? Oman kokemukseni mukaan näillä neljällä teesillä saa luotua toimivat askelmerkit ensimmäisille päiville, viikoille ja kuukausille:

1.Luo tervetullut olo

Uusi työntekijä haluaa tuntea olonsa heti tarpeelliseksi. Työpiste (jos sellainen on), työvälineet ja tarvittavat tilit kannattaa järjestää valmiiksi jo ensimmäiseksi työpäiväksi. Tervetuliaispaketti on kiva yllätys ja tekee hyvän vaikutuksen.

Esittele myös uusi työntekijäsisäisissä viestimissä ja miksei ulkoisissakin.

2. Anna tarpeeksi tietoa

Mitä sisäisiä viestintäkanavia ja työkalujayrityksessä käytetään? Mikä käytetään mihinkin tarkoitukseen? Miten hakea tukea tarvittaessa?

Mitä käytännön asioita työntekijän tulee tietää; toimiston arki, palkanmaksu, kulukorvaukset, raportoinnit, työterveys, lomien hyväksymisprosessi jne. Sen sijaan että pyydät lukemaan henkilöstöoppaan läpi, on kiva ele käydä asiat työntekijän kanssa suullisesti läpi.

Kun käytännön asiat tulevat heti tutuksi, voidaan nopeasti keskittyä oleelliseen.

3. Tee tiimi ja kulttuuri tutuksi

Kuka on kukin yrityksessä? Kenen puoleen kääntyä missäkin asiassa? Miten eri organisaation osat linkittyvät ja toimivat yhdessä?

Miten yrityksen arvot näkyvät käytännössä? Mitä yhteisiä tiimiaktiviteetteja yrityksellä on? Mitä kirjoittamattomia toimintamalleja?

Kiva idea on esim. speed-dating, jossa läheisimpien kollegoihin ja heidän tehtävänkuvaansa tutustutaan ensimmäisinä päivinä lähemmin. Myös buddy-idea on hyvä, jossa heti aluksi sovitaan uudelle työntekijälle tukihenkilö yrityksessä.

4. Selkeytä suunta ja tavoitteet

Mikä on yrityksen visio, missio ja yhteinen tavoite? Nämä pitää ensin olla kristallinkirkkaana uuden työntekijän mielessä. Sen jälkeen voi ohjat antaa itse työntekijälle – miten minä voin roolissani edesauttaa yritystä pääsemään tavoitteisiin, heti alusta asti? Hyvä malli on itseohjautuvuuteen kannustava 30/60/90 -ohjelma, jossa uusi työntekijä itse miettii ja ehdottaa tärkeimmät fokusalueet ja tavoitteet ensimmäiselle kolmelle kuukaudelle. Yhdessä esimiehen kanssa nämä lyödään lukkoon ja tarkistetaan aina 30, 60 ja 90 päivän rajapyykkien kohdalla. Bonusta on, jos perehdytyssuunnitelma kirjataan läpinäkyvästi muidenkin työntekijöiden nähtäväksi, helpottaa muiden ymmärrystä uuden työntekijän roolista ja fokusalueista.

Tärkeimpänä kaikessa on aito läsnäolo ja mahdollisimman kiireetön keskittyminen uuteen työntekijään. Itseeni teki vaikutuksen se, että Wisellä ensimmäisenä työpäivänä minut otti vastaan hymyilevät kollegat ja taustalla soiva rento musiikki. Melkein kuin lentokoneeseen olisi noussut – turbulenssia mahdollisesti tiedossa mutta kokemus siitä, että ei hätää – olen hyvissä käsissä!

Happy onboarding!

P.S. Parhaissa paikoissa perehdytys alkaa jo ennen ensimmäistä virallista työpäivää.

Inspiraationa mm. täältä ja täältä.

Tuuli Suominen, HR-konsultti, Wise Consulting

Laita hyvä kiertämään

Ota yhteyttä!

Jätä viesti, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian.