Blogi

Jaamme teille inspiraatiota HR:stä, johtamisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä.

Föregående

Visa alla inlägg

Nästa

25 / 09 / 18

Miksi tehdä kirjallinen työsopimus?

Mikä erikoinen kysymys esittää Suomessa vuonna 2018? Eikö ole itsestäänselvyys, että jokainen vastuullinen työnantaja ja järkevä työntekijä tekee kirjallisen työsopimuksen?

FUN FACT: Suullinen työsopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinen, tosin kannattaa huomioida mahdolliset todentamiseen liittyvät kompastuskivet.

Todellisuudessahan valitsin tämän otsikon, jotta herättäisin sinun, lukijan mielenkiinnon erittäin tärkeää aihetta koskevaa blogikirjoitusta kohtaan. Uskon ettei monikaan olisi innostunut otsikoista ”Oikea TES selkeyttää työsuhteen ehtoja” tai ”TES työsopimuksen lähtökohdaksi”. Haastankin tällä kirjoituksella sinua miettimään mistä lähtökohdasta organisaatiossanne laaditaan työntekijöiden työsopimukset?

Työsopimusten laatimiseen liittyvänä yleisenä neuvona suosittelen aluksi miettimään, minkälaisen viestin haluaa antaa organisaatiosta uusille työntekijöille heille tarjottavalla työsopimuksella.

Vinkki: Työsopimusta ei aina kannata laatia yksisivuiselle ”vakiopohjalle” koska tällöin jostain tärkeästä työsuhteen ehdosta voi jäädä sopimatta molempia osapuolia hyödyttävällä tarkkuudella. Mutta, toisaalta työsopimuksen ei myöskään aina tarvitse olla 10-sivuinen ”kaikenkattava” lista kaikista mahdollisista työsuhteeseen sovellettavista ehdoista.

FUN FACT: Työsuhteessa voidaan soveltaa tiettyjä (itse asiassa aika monia) työsuhteen ehtoja, vaikka näistä ei olisi sovittu mitään kirjallisesti työsopimuksessa. Näin on esimerkiksi joissain tilanteissa, jossa työsuhteen ehdosta löytyy lakisäännös tai tilanteessa, jossa ehtoa on käytännössä vain kaikessa yksinkertaisuudessaan sovellettu kyseisessä työsuhteessa. (HUOM! On myös hyvä muistaa, että joistakin ehdoista on nimenomaan sovittava yksittäisen työntekijän työsopimuksessa, jotta ehto sitoisi osapuolia.)

Eli kun työsopimuksen yleinen fiilis on mietitty, tulee seuraavaksi mietittäväksi mitkä kaikki ehdot (paitsi tietenkin lakisääteiset) sitten kannattaa sisällyttää työsopimukseen? Tähän ei ole yleispätevää vastausta. Vinkki: One size does NOT fit all! 

Voin myös luvata, että työsopimuksen laatija pääsee eteenpäin ottamalla aivan ensisijaiseksi lähestymiskulmaksi Työehtosopimuksen, eli TES. Kannattaa siis selvittää tuleeko organisaation soveltaa mitään TES:ta palkattavan työntekijän työsuhteessa jollain seuraavista kolmesta perusteista (neljäs vaihtoehto on, ettei mikään TES sovellu):

  1. Onko organisaatio järjestäytynyt työnantajajärjestöön, joka on solminut kyseistä työtehtävää koskevan TES:n
  2. Toimiiko organisaatio alalla, jossa on kyseistä työnantajaa ja työtehtävää koskeva yleissitova TES
  3. Onko organisaatio sopinut muun TES:n noudattamisesta 

Jos jokin TES tulee edellä mainittujen kohtien 1-3 perusteella sovellettavaksi kyseinen TES tulisi huomioida työsopimuksen teossa ja työntekijän työsopimukseen kannattaa kirjata, että kyseinen TES tällä hetkellä soveltuu. Lisäksi kannattaa varmistaa, että TES ja sen määräykset sekä yleisesti työlainsäädäntö ovat esimiehille sekä muissa henkilöstöhallintotehtävissä ja johdossa oleville henkilöille tuttuja. Mikäli tällä saralla löytyy aukkoja tietämyksessä työnantajan kannattaa suunnitella ja toteuttaa valmennusta aiheesta vastuuasemassa oleville henkilöille.

#SHARINGISCARING  Jos siitä huolimatta mitä olen vinkannut edellä, työnantaja haluaa laatia työsopimuksen sille kuuluisalle yksisivuiselle työsopimuspohjalle, suosittelen mallia, joka löytyy Työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta, lomakkeen nimi on mielikuvituksellisesti: ”Työsopimus”. Mutta sinä, joka teet tämän ratkaisun – Pyydän, mieti ainakin kaksi kertaa TES:n määrittelyä työsopimukseen. Ota aikalisä ja harkitse riskejä, ellet tosiasiallisesti a) tiedä mikä TES on, b) tunne kyseisen TES:n määräyksiä tai c) sinulla ei ole aikomustakaan noudattaa kyseistä TES:ta kyseisessä työsuhteessa.

Haluatko kuulla lisää siitä, miten teemme täydellisen työsopimuspohjan teidän organisaatiollenne tai haluatko Wise Consultingin asiantuntijoilta tukea esimies tai johtamistyön kehittämisessä organisaatiossanne – ole yhteydessä meihin!

Malou Blomqvist, HR-konsultti, Wise Consulting Finland

Laita hyvä kiertämään

Ota yhteyttä!

Jätä viesti, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian.