Henkilöstön palkitseminen ja edut – miltä sinun palkitsemispirtelösi maistuu?

21 helmikuun 2020

top-left
top-right
bottom-right

Opi ja inspiroidu | Henkilöstön palkitseminen ja edut – miltä sinun palkitsemispirtelösi maistuu?

Palkitseminen ja edut – tuo erottamaton parivaljakko puhututtaa pinnan alla säännöllisesti, vaikkei joka vuosi olekaan se top of mind -trendi HR-kentällä. Työyhteisössä on näiden osalta yleensä sapluuna valmiina ja toiminnassa, mutta kuinka monessa paikassa on pysähdytty aika ajoin miettimään voisiko siitä saada entistä resonoivamman? Valittuun palettiin ei kannata juuttua, vaan on hyvä käydä dialogia henkilöstön kanssa heidän odotuksistaan sekä havainnoida mitä ympärillä tapahtuu ja kuuluu. Ohjaavana tekijänä on hyvä pitää mielessä, että palkitsemiskeinojen ja tarjottavien etujen tulisi tarjota lisäarvoa henkilöstölle sekä puhutella kaivattuja uusia osaajia.

Mitä neuvoksi, kun halutaan pitää omat osaajat tyytyväisinä ja sitoutuneina, sekä samanaikaisesti erottautua markkinoilla kilpailukykyisenä ja houkuttelevana paikkana uusille kyvyille, kilpakosijoiden tarjotessa toinen toistaan maukkaampia palkitsemispirtelöitä ja etupiirakoita? Hyvä lähtökohta on se, että lähtee palastelemaan kokonaisuutta organisaation kulttuurin, arvojen ja ihmisten kauttamitä he odottavat. Kannattaa myös miettiä mihin valinnoilla pyritään ja voiko niitä johtaa yrityksen tavoitteista. Näiden pohjalta paketista saadaan todennäköisimmin juuri kyseisen yrityksen näköinen, eikä siitä tuoksu kopiokoneen konehuoneesta kumpuava lämmin, aavistuksen pölyinen henkäys.

Puhtaasti aineellisia palkitsemiskeinoja ja etuja pähkäillessä monen päättäjän mieltä askarruttaa, että saako käytetyille pelimerkeille riittävää vastinetta. Saavutetaanko esimerkiksi myyntikilpailuun kytketyillä bonuksilla selkeästi parempaa tulosta tai notkeuttaako työnantajan tukemat hyvinvointipalvelut henkilöstön mieltä ja ruumista entistä ketterämmiksi tuleviin koitoksiin? Edellä kuvaillut keinot ovat yleinen ja keskeinen osa palkitsemispolitiikkaa ja tulevat oletettavasti myös sellaisina pysymään. On hyvä pitää mielessä, että valittujen keinojen tulisi puhutella mahdollisimman isoa osaa henkilöstöstä. Tasapuolisuuden ja läpinäkyvyyden painoarvoa ei sovi unohtaa, no excuses.

Nykyisin on enemmän sääntö kuin poikkeus, että töiden lomassa halutaan ehtiä nauttimaan itselle tärkeistä asioista ja yhtä lailla suoriutumista ohjaavat motivaatiotekijätkin vaihtelevat, keskiössä on siis yksilöllisyys. Työura nähdään kokemuksellisena matkana, joka mukautuu muuttuneisiin tilanteisiin ja odotuksiin. Se, mitä kulloinkin tavoittelemme, ei aina ole ennalta suunniteltua ja arvotamme asioita eri tavalla vaikkapa elämäntilanteesta riippuen. Klassisia aineellisia palkitsemiskeinoja ja etuja voidaan pitää kokemusten mahdollistajina ja toivotunlaista suoriutumista vahvistavina osatekijöinä, mutta alkavalla puoliajalla pyrin kääntämään katseita aineettomiin keinoihin.

Tähän liittyen törmäsin mielenkiintoiseen ulostuloon eräältä kansainväliseltä yritykseltä, joka on lanseerannut yhdellä markkina-alueellaan henkilöstölleen mahdollisuuden vuosittaiseen, jopa kolmen kuukauden pituiseen life leave -vapaaseen, on intohimona sitten itsensä kehittäminen, elämyksien hakeminen tai jotain siltä väliltä. Lisäksi henkilöstölle mahdollistetaan joustava tuntisuunnittelu esimerkiksi lasten koulun lukuvuoden ajan, jolloin vapaat sijoittuvat paremmin koulukalenterin mukaisesti arkea helpottaakseen. Ja että annetaan mahdollisuus työskennellä pienemmillä tunneilla, kun tilapäisesti siihen on tarve. Perustelu innovoinnille oli miestäni erinomaisesti kiteytetty – halu sitouttaa henkilöstöä, kun he hakevat kokemuksia tai arjen sujuvoittaminen sitä vaatii. Joustavuus ja tilannetaju – simple as that. Varmasti on muitakin yrityksiä, jotka tarjoavat vastaavanlaisia mahdollisuuksia, mutten usko, että niitä ihan joka joenmutkasta löytyy.

Todennäköisesti siihen ei tulla pääsemään missään organisaatiossa, missä käyttöön valikoitunut repertuaari kolahtaa Tinakenkätytön lailla jokaiseen kuulijaan. Mikäli se kuitenkin pitää sisällään joustavuutta ja ripauksen rohkeaa mielikuvituksellisuutta, niin siitä tuskin jäädään kovin kauas. Tähän loppuun haluankin heittää kysymyksen pohdittavaksi; onko vapaudella ja joustolla enemmän vipua kuin puhtaasti €uroissa mitattavilla palkitsemisen ja etujen keinoilla?

Jos haluat jakaa mietteesi lopussa heitettyyn kysymykseen tai sinua jäi jokin mietityttämään, ja kaipaat sparrailua aiheen ympärillä, niin olethan rohkeasti yhteydessä minuun Connect with me Linkeidn tai pirauta puhelu tai viesti numeroon 040-3534043.

Teemu Kettunen, HR-konsultti, Wise Consulting Finland

hanna_s

Jätä viesti ja jutellaan lisää.

Poimintoja sinulle

Blogi

Mitkä ovat ketterän HR:n hyödyt?

Muuttuvassa maailmassa vain responsiiviset organisaatiot menestyvät – eli ne, jotka jatkuvasti pystyvät adaptoitumaan muuttuviin markkinatilanteisiin, asiakastarpeisiin ja ostokäyttäytymisen muutoksiin.
Lue lisää
Blogi

Onko sinun organisaatiossasi nämä HR:n perusasiat kunnossa?

Yrityksen henkilöstömäärän kasvaessa henkilöstöhallinnon ja -johtamisen eli HR:n rakenteet, selkeästi määritellyt käytännöt, prosessit sekä vastuut...
Lue lisää
Blogi

Kun kartoituksesta tuli kirosana

Välillä tuntuu, että ”kartoitus”-sanasta on tullut melkein kirosana – emmekö vain voi lähteä tekemään? Ja...
Lue lisää
#loistatyössäsi -podcast

#loistatyössäsi -podi | Miten hyödyntää intuitiota (työ)elämässä?

Tiesitkö, että intuitio on ihmisen ensisijainen ja luonnollinen tapa ajatella? Elämme maailmassa, jossa ihannoimme ja...
Kuuntele tästä
#loistatyössäsi -podcast

#loistatyössäsi -podi | Miten johtaa millenniaaleja?

Milleniaaleista ja miten heitä tulisi johtaa on puhuttu jo tovi, aihe loistaa edelleen ajankohtaisuudellaan. Tämä...
Kuuntele tästä
Wise Paper

Wise Paper | Oikeilla argumenteilla nostat HR-asiat yrityksesi tärkeysjärjestyksen kärkeen

Henkilöstöasiat liittyvät oleellisesti yrityksen kannattavuuteen. Työntekijöiden sitoutuneisuus parantaa yrityksen tulosta keskimäärin 8,6 %. Työntekijöiden sitouttaminen...
Lue lisää
Wise Paper

Wise Paper | HR-kartoituksella varmistat, että HR keskittyy oikeisiin asioihin

Fokusoiko HR oikeisiin asioihin? Nyky- ja tavoitetilan hahmottaminen voi tuntua turhanpäiväseltä ja halu päästä tekemään...
Lue lisää
Wise Paper

Wise Paper | 4 askelta kohti itseohjautuvampaa organisoitumista eli yhdessäohjautuvuutta

Itseohjautuvuuden avulla on mahdollista saavuttaa merkittävää kilpailuetua – motivoituneempia työntekijöitä, tyytyväisempiä asiakkaita sekä kustannussäästöjä.
Lue lisää
#loistatyössäsi -podcast

#loistatyössäsi -podi | Tulevaisuuden työelämän avaintaito on tunneäly

Tunneäly on noussut yhdeksi työelämän tärkeimmistä taidoista. Mitä merkitystä on tunnetaidoilla ihmisten ja työyhteisöjen johtamisessa?...
Kuuntele tästä

Ota yhteyttä

Heräsikö sinulle kysymyksiä palveluistamme tai työskentelytavoistamme? Ole rohkeasti yhteydessä meihin. Me haluamme aidosti olla avuksi.