HR istu ratin taakse ja ota ohjaat käsiisi – havainnoi, reagoi ja ole mukana matkassa!

16 huhtikuu 2020

top-left
top-right
bottom-right

Opi ja inspiroidu | HR istu ratin taakse ja ota ohjaat käsiisi – havainnoi, reagoi ja ole mukana matkassa!

Millaista on työskennellä HR:n parissa Covid19 -maailmassa? Siihen on varmasti yhtä monta vastausta ja kokemusta kuin HR-ammattilaistakin. Olen huomannut, että monen yhtenäinen kokemus on se, että tilanne on työläs ja on haasteellista (ehkä yksinäistäkin) käsitellä moniulotteisia ja raskaita kysymyksiä, kun tilanteet muuttuvat nopeasti ja ovat vaikeasti ohjattavia. Moni HR kokee myös tilanteen samalla mielenkiintoisena, opettavaisena ja toiset ovat olleet valmiimpia kuin muut yllättävään kriisitilanteeseen (eivät välttämättä rakenteellisesti mutta asenteellisesti).

Tämä erikoinen tilanne todella erottaa jyvät akanoista – myös HR työssä. Vahva HR on näissä ajoissa responsiivinen, aktiivinen ja ottaa näkyvän ja vaikuttavan roolin.

Jokainen HR:ä on luultavasti oppinut eri asioista tästä poikkeuksellisesta covid19 -keväästä. Mitkä opit sitten ovatkaan, niin ne kannattaa ottaa mukaan tulevaisuutta varten. Ja kun pahin pöly on laskeutunut kannattaa tarkastella omaa toimintaansa ja sen vaikutusta. Älä odota ensi syksyyn, itsetutkiskelua kannattaa tehdä säännöllisesti, koska se mahdollistaa kehittymisen. Nyt jos koskaan on noussut tarve olla valmis monenlaiseen tilanteeseen ja silloin tärkeintä ei ole kehittää järjestelmät ja prosessit ”top notch”-kuntoon – vaan ne omat toimintatavat. Onko HR- organisaatio joustava ja reagoiva, käytämmekö tehokkaasti omia ja ulkopuolisia resursseja? Vai sulkeudummeko omaan tiimin sisälle ja teemme kaiken itse pyytämättä apua toisilta?

Kun katsomme eteenpäin – mitä tästä tilanteesta on tärkeä ottaa mukaan HR-työhön?

  • Holistinen HR, jossa HR katsoo organisaatiota entistä kokonaisvaltaisemmin. Tulemme käyttämään yhä edistyksellisempää tekniikkaa, joka mahdollistaa sen, että pystymme olemaan entistä ihmiskeskeisempiä. Yhdistämme intuition ja perusteellisen analyysin, luvut ja tunteet. On tärkeä maksimoida sekä sisäinen että ulkoinen fokus, pysyä toimintakykyisenä ja jatkuvasti reflektoiden.
  • Vähemmän fokusta olemassa olevien prosessien parantamiseen. Laitamme paljon aikaa ja energiaa prosessien parantamiseen. Vanhoja prosesseja suunnitellaan ja muotoillaan uudelleen ja uusia työkaluja otetaan käyttöön. Muutos näyttää pintapuolisesti katsottuna mehukkaalta, mutta jos tarkastelemme sitä saumoista, todelliset muutokset ovat pienet. Samaan aikaan työntekijät ja johtajat eivät näe henkilöstöaloitteiden selkeitä etuja. Prosessit ovat usein liian monimutkaisia ja liian standardisoituja. Odotukset ovat korkeat, mutta tulokset eivät vastaa odotuksia. HR:n on aika palata piirustuspöydälle ja tulla lähemmäs asiakkaitansa. Mitkä ovat polttavat tarpeet ja ongelmat? Kuinka voimme HR:n puitteissa myötävaikuttaa optimaalisesti liiketoimintaan ja yritykseen tarpeisiin nykyhetkessä? Ja miten olla jatkuvasti valmiina muokkaamaan toimintaa tilanteeseen sopivaksi? Fokuksen on oltava jatkuvasti HR:n tekemisen parantamisessa – ei prosesseissa.
  • Ole kiltti. Puhuin suuren pörssiyhtiön toimitusjohtajan kanssa pari viikkoa sitten ja yksi tämän yrityksen arvoista on ”olemme ystävällisiä toisillemme”. Tässä yrityksessä toimitusjohtajalla ja HR:llä on yhteishuoltajuus liiketoiminnasta ja he ovat luoneet yhdessä raamit sille, miten rakentaa ja viedä organisaation arvotyötä eteenpäin. He ovat myös ottaneet käyttöön yksinkertaisia toimenpiteitä, jotka heijastavat ystävällisyyttä. Syntymäpäivänä saa pitää vapaapäivänä ja kun olet kotona sairaana, sinulle lähetetään ”parane pian” -kori kotiin. Nämä teot ovat näennäisesti yksinkertaiset ja helpot, mutta googla ”Corporate kindness” ja sinulle tulee avautumaan uusi maailma. Voit esimerkiksi lukea käsitteestä RAK – Random Acts of Kindness. Ystävällisyys, ei ole koskaan ollut yhtä tärkeää kuin mitä se on tässä hetkessä.
  • HR ratkaisee monimutkaisia pulmia, ja tarkastelee ongelmia eri näkökulmista ja analysoi parhaimman ratkaisun työntekijöille, asiakkaille ja yritykselle. HR-roolissa meidän on seurattava lainsäädäntöä ja osallistuttava työmarkkinapolitiikkaan. Samanaikaisesti on tärkeää nostaa katseemme, ajatella strategisesti ja kehitettävä uusia ideoita, jotka saavat johtajat ja työntekijät viihtymään ja kehittymään. Meidän on nähtävä yritys pienenä yhteiskuntana, jossa HR tukee ja auttaa kaikkia liikkumaan samaan suuntaan.
  • HR: n on käytettävä tekoälyä ja analysoitava dataa, saadakseen tärkeää tietoa yrityksestä. Näiden työkalujen avulla HR voi saada käsityksen siitä, mikä toimii organisaatiossa hyvin ja mikä vähemmän hyvin, ja siten tulla tietoisemmaksi ja identifioida merkittäviä parannusalueita.
  • Kehitä työntekijöitä. Se, että työntekijöitä kehitetään ja koulutetaan, on tärkeää yrityksille ja on siten myös HR-työn keskiössä. On tärkeää varmistaa, että työntekijöillä on relevanttia ja ajantasaista tietoa – auta heitä kehittymään – fasilitoi kehitystä, älä tee valmiita standardisoituja paketteja. Kun ihmiset kehittyvät roolissaan, todennäköisyys on, että he pysyvät organisaatiossa pidempään ja vaikuttavat pitkällä aikavälillä organisaation tulevaisuuden kehitykseen. Win-win kaikille osapuolille!
  • Syvenny ja kasvata ymmärrystäsi työntekijöiden kyvyistä, vahvuuksista, tavoitteista ja tarkoituksesta. Tämän tarkoituksena on luoda parempi ja räätälöity työntekijäkokemus. Se voi liittyä koulutusaloitteiden mukauttamiseen sekä motivoivien etujen löytämiseen.
  • Näe työntekijät asiakkaina. Erityisen tärkeää nyt, kun digitalisaatio saa maailman kutistumaan entisestään. Varmista, että nykyisillä ja entisillä työntekijöillä on hyviä kokemuksia yrityksestä ja että he toimivat lähettiläinä. Onko teillä mietittynä, miten haluatte “alumnify” lähtijät tai onko teillä bomerang-strategia?
  • Ota uudet teknologiat haltuun – HR n on tarkoitus johtaa muutosta ja olla ajatusjohtajana, miten organisaatiota kehitetään. Silloin HR: n on myös osattava johtaa ja olla mukana toteuttamassa ja viemässä eteenpäin uutta teknologiaa.

Kysymällä kuinka voimme tukea toisiamme ja löytämään yhdessä erilaisia ratkaisuja, silloin voimme välttää turhaa stressiä.  Voimme siirtyä ylläpitävästä HR-roolista sellaiseen, joka vie ihmiset ja liiketoimintaa ylöspäin ja eteenpäin – ”post-corona” -elämään.

”The only thing we have to fear is fear itself”. – Franklin D Roosevelt.

Olemme mukana kehittämässä ja auttamassa monenlaisia yrityksiä tässä kummallisessa ja uudessa tilanteessa, mikä antaa meille laajan näkemyksen tästä ajasta ja sen vaikutuksista HR-työhön. Kaipaisitko sinäkin apukäsiä ja/tai sparrailukaverin? Meidän timanttiset HR-asiantuntijamme ovat valmiina käärimään hihat ja tukemaan juuri sinua!

Annelie Bergström, Senior HR-consultant, Wise Consulting

hanna_s

Ota yhteyttä ja jutellaan lisää.

Poimintoja sinulle

Blogi

Mitkä ovat ketterän HR:n hyödyt?

Muuttuvassa maailmassa vain responsiiviset organisaatiot menestyvät – eli ne, jotka jatkuvasti pystyvät adaptoitumaan muuttuviin markkinatilanteisiin, asiakastarpeisiin ja ostokäyttäytymisen muutoksiin.
Lue lisää
Blogi

Onko sinun organisaatiossasi nämä HR:n perusasiat kunnossa?

Yrityksen henkilöstömäärän kasvaessa henkilöstöhallinnon ja -johtamisen eli HR:n rakenteet, selkeästi määritellyt käytännöt, prosessit sekä vastuut...
Lue lisää
Blogi

Kun kartoituksesta tuli kirosana

Välillä tuntuu, että ”kartoitus”-sanasta on tullut melkein kirosana – emmekö vain voi lähteä tekemään? Ja...
Lue lisää
#loistatyössäsi -podcast

#loistatyössäsi -podi | Miten hyödyntää intuitiota (työ)elämässä?

Tiesitkö, että intuitio on ihmisen ensisijainen ja luonnollinen tapa ajatella? Elämme maailmassa, jossa ihannoimme ja...
Kuuntele tästä
#loistatyössäsi -podcast

#loistatyössäsi -podi | Miten johtaa millenniaaleja?

Milleniaaleista ja miten heitä tulisi johtaa on puhuttu jo tovi, aihe loistaa edelleen ajankohtaisuudellaan. Tämä...
Kuuntele tästä
Wise Paper

Wise Paper | Oikeilla argumenteilla nostat HR-asiat yrityksesi tärkeysjärjestyksen kärkeen

Henkilöstöasiat liittyvät oleellisesti yrityksen kannattavuuteen. Työntekijöiden sitoutuneisuus parantaa yrityksen tulosta keskimäärin 8,6 %. Työntekijöiden sitouttaminen...
Lue lisää
Wise Paper

Wise Paper | HR-kartoituksella varmistat, että HR keskittyy oikeisiin asioihin

Fokusoiko HR oikeisiin asioihin? Nyky- ja tavoitetilan hahmottaminen voi tuntua turhanpäiväseltä ja halu päästä tekemään...
Lue lisää
Wise Paper

Wise Paper | 4 askelta kohti itseohjautuvampaa organisoitumista eli yhdessäohjautuvuutta

Itseohjautuvuuden avulla on mahdollista saavuttaa merkittävää kilpailuetua – motivoituneempia työntekijöitä, tyytyväisempiä asiakkaita sekä kustannussäästöjä.
Lue lisää
#loistatyössäsi -podcast

#loistatyössäsi -podi | Tulevaisuuden työelämän avaintaito on tunneäly

Tunneäly on noussut yhdeksi työelämän tärkeimmistä taidoista. Mitä merkitystä on tunnetaidoilla ihmisten ja työyhteisöjen johtamisessa?...
Kuuntele tästä

Ota yhteyttä

Heräsikö sinulle kysymyksiä palveluistamme tai työskentelytavoistamme? Ole rohkeasti yhteydessä meihin. Me haluamme aidosti olla avuksi.