Miksi tehdä kirjallinen työsopimus?

28 syyskuun 2018

top-left
top-right
bottom-right

Opi ja inspiroidu | Miksi tehdä kirjallinen työsopimus?

Mikä erikoinen kysymys esittää Suomessa vuonna 2018? Eikö ole itsestäänselvyys, että jokainen vastuullinen työnantaja ja järkevä työntekijä tekee kirjallisen työsopimuksen? Fun fact: Suullinen työsopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinen, tosin kannattaa huomioida mahdolliset todentamiseen liittyvät kompastuskivet.

Todellisuudessahan valitsin tämän otsikon, jotta herättäisin sinun, lukijan mielenkiinnon erittäin tärkeää aihetta koskevaa blogikirjoitusta kohtaan. Uskon ettei monikaan olisi innostunut otsikoista ”Oikea TES selkeyttää työsuhteen ehtoja” tai ”TES työsopimuksen lähtökohdaksi”. Haastankin tällä kirjoituksella sinua miettimään mistä lähtökohdasta organisaatiossanne laaditaan työntekijöiden työsopimukset?

Työsopimusten laatimiseen liittyvänä yleisenä neuvona suosittelen aluksi miettimään, minkälaisen viestin haluaa antaa organisaatiosta uusille työntekijöille heille tarjottavalla työsopimuksella.

Vinkki: Työsopimusta ei aina kannata laatia yksisivuiselle ”vakiopohjalle” koska tällöin jostain tärkeästä työsuhteen ehdosta voi jäädä sopimatta molempia osapuolia hyödyttävällä tarkkuudella. Mutta, toisaalta työsopimuksen ei myöskään aina tarvitse olla 10-sivuinen ”kaikenkattava” lista kaikista mahdollisista työsuhteeseen sovellettavista ehdoista.

FUN FACT: Työsuhteessa voidaan soveltaa tiettyjä (itse asiassa aika monia) työsuhteen ehtoja, vaikka näistä ei olisi sovittu mitään kirjallisesti työsopimuksessa. Näin on esimerkiksi joissain tilanteissa, jossa työsuhteen ehdosta löytyy lakisäännös tai tilanteessa, jossa ehtoa on käytännössä vain kaikessa yksinkertaisuudessaan sovellettu kyseisessä työsuhteessa. (HUOM! On myös hyvä muistaa, että joistakin ehdoista on nimenomaan sovittava yksittäisen työntekijän työsopimuksessa, jotta ehto sitoisi osapuolia.)

Eli kun työsopimuksen yleinen fiilis on mietitty, tulee seuraavaksi mietittäväksi mitkä kaikki ehdot (paitsi tietenkin lakisääteiset) sitten kannattaa sisällyttää työsopimukseen? Tähän ei ole yleispätevää vastausta. Vinkki: One size does NOT fit all!

Voin myös luvata, että työsopimuksen laatija pääsee eteenpäin ottamalla aivan ensisijaiseksi lähestymiskulmaksi Työehtosopimuksen, eli TES. Kannattaa siis selvittää tuleeko organisaation soveltaa mitään TES:ta palkattavan työntekijän työsuhteessa jollain seuraavista kolmesta perusteista (neljäs vaihtoehto on, ettei mikään TES sovellu):

  1. Onko organisaatio järjestäytynyt työnantajajärjestöön, joka on solminut kyseistä työtehtävää koskevan TES:n
  2. Toimiiko organisaatio alalla, jossa on kyseistä työnantajaa ja työtehtävää koskeva yleissitova TES
  3. Onko organisaatio sopinut muun TES:n noudattamisesta

Jos jokin TES tulee edellä mainittujen kohtien 1-3 perusteella sovellettavaksi kyseinen TES tulisi huomioida työsopimuksen teossa ja työntekijän työsopimukseen kannattaa kirjata, että kyseinen TES tällä hetkellä soveltuu. Lisäksi kannattaa varmistaa, että TES ja sen määräykset sekä yleisesti työlainsäädäntö ovat esimiehille sekä muissa henkilöstöhallintotehtävissä ja johdossa oleville henkilöille tuttuja. Mikäli tällä saralla löytyy aukkoja tietämyksessä työnantajan kannattaa suunnitella ja toteuttaa valmennusta aiheesta vastuuasemassa oleville henkilöille.

#Sharingiscaring Jos siitä huolimatta mitä olen vinkannut edellä, työnantaja haluaa laatia työsopimuksen sille kuuluisalle yksisivuiselle työsopimuspohjalle, suosittelen mallia, joka löytyy Työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta, lomakkeen nimi on mielikuvituksellisesti: ”Työsopimus”. Mutta sinä, joka teet tämän ratkaisun – Pyydän, mieti ainakin kaksi kertaa TES:n määrittelyä työsopimukseen. Ota aikalisä ja harkitse riskejä, ellet tosiasiallisesti a) tiedä mikä TES on, b) tunne kyseisen TES:n määräyksiä tai c) sinulla ei ole aikomustakaan noudattaa kyseistä TES:ta kyseisessä työsuhteessa.

Haluatko kuulla lisää siitä, miten teemme täydellisen työsopimuspohjan teidän organisaatiollenne tai haluatko Wise Consultingin asiantuntijoilta tukea esimies tai johtamistyön kehittämisessä organisaatiossanne – ole yhteydessä meihin!

Malou Blomqvist, HR-konsultti, Wise Consulting 

hanna_s

Ota yhteyttä ja jutellaan lisää.

Poimintoja sinulle

Blogi

Mitkä ovat ketterän HR:n hyödyt?

Muuttuvassa maailmassa vain responsiiviset organisaatiot menestyvät – eli ne, jotka jatkuvasti pystyvät adaptoitumaan muuttuviin markkinatilanteisiin, asiakastarpeisiin ja ostokäyttäytymisen muutoksiin.
Lue lisää
Blogi

Onko sinun organisaatiossasi nämä HR:n perusasiat kunnossa?

Yrityksen henkilöstömäärän kasvaessa henkilöstöhallinnon ja -johtamisen eli HR:n rakenteet, selkeästi määritellyt käytännöt, prosessit sekä vastuut...
Lue lisää
Blogi

Kun kartoituksesta tuli kirosana

Välillä tuntuu, että ”kartoitus”-sanasta on tullut melkein kirosana – emmekö vain voi lähteä tekemään? Ja...
Lue lisää
#loistatyössäsi -podcast

#loistatyössäsi -podi | Miten hyödyntää intuitiota (työ)elämässä?

Tiesitkö, että intuitio on ihmisen ensisijainen ja luonnollinen tapa ajatella? Elämme maailmassa, jossa ihannoimme ja...
Kuuntele tästä
#loistatyössäsi -podcast

#loistatyössäsi -podi | Miten johtaa millenniaaleja?

Milleniaaleista ja miten heitä tulisi johtaa on puhuttu jo tovi, aihe loistaa edelleen ajankohtaisuudellaan. Tämä...
Kuuntele tästä
Wise Paper

Wise Paper | Oikeilla argumenteilla nostat HR-asiat yrityksesi tärkeysjärjestyksen kärkeen

Henkilöstöasiat liittyvät oleellisesti yrityksen kannattavuuteen. Työntekijöiden sitoutuneisuus parantaa yrityksen tulosta keskimäärin 8,6 %. Työntekijöiden sitouttaminen...
Lue lisää
Wise Paper

Wise Paper | HR-kartoituksella varmistat, että HR keskittyy oikeisiin asioihin

Fokusoiko HR oikeisiin asioihin? Nyky- ja tavoitetilan hahmottaminen voi tuntua turhanpäiväseltä ja halu päästä tekemään...
Lue lisää
Wise Paper

Wise Paper | 4 askelta kohti itseohjautuvampaa organisoitumista eli yhdessäohjautuvuutta

Itseohjautuvuuden avulla on mahdollista saavuttaa merkittävää kilpailuetua – motivoituneempia työntekijöitä, tyytyväisempiä asiakkaita sekä kustannussäästöjä.
Lue lisää
#loistatyössäsi -podcast

#loistatyössäsi -podi | Tulevaisuuden työelämän avaintaito on tunneäly

Tunneäly on noussut yhdeksi työelämän tärkeimmistä taidoista. Mitä merkitystä on tunnetaidoilla ihmisten ja työyhteisöjen johtamisessa?...
Kuuntele tästä

Ota yhteyttä

Heräsikö sinulle kysymyksiä palveluistamme tai työskentelytavoistamme? Ole rohkeasti yhteydessä meihin. Me haluamme aidosti olla avuksi.