Ketterä HR-työ on kasvun moottori – näillä 7 kysymyksellä pääset liikkeelle!

06 huhtikuun 2022

top-left
top-right
bottom-right

Opi ja inspiroidu | Ketterä HR-työ on kasvun moottori – näillä 7 kysymyksellä pääset liikkeelle!

Saamiemme kysymysten perusteella monissa kasvuyrityksissä pohditaan kuumeisesti, miten HR-toimintojen perusta kannattaisi rakentaa. Miten tuoda struktuuria ja selkeyttä ilman, että ketteryyttä menetetään? Sekä miten edistetään ja lisätään muiden ymmärrystä ketterästä HR-työstä ja sen vaikuttavuudesta organisaatiossa? Harva, varsinkaan ketterään kasvuyritykseen hakeutunut henkilö rakastaa byrokratiaa. Epäselkeys ja epätietoisuus siitä mitä minulta odotetaan ja miten meillä asioita tehdään, ovat kuitenkin monille energiasyöppöjä.

Prosessi ei aina luo selkeyttä

Itse puhun mieluummin selkeydestä, kun prosesseista. Miksi? Koska selkeys ei aina ole yhtä kuin prosessi tai prosessikuvaus. Prosesseista ja prosessikuvauksista huolimatta ei yrityksessä aina ole sen enempää selkeyttä. Meiltä unohtuu viestinnän ja tulkintojen moninaisuus. Kaikki eivät ymmärrä samaa kaaviota samalla tavalla.

Prosessikuvauksista tai ohjeista huolimatta, tarvitaan jatkuvaa selkeyttämistä ja näkyväksi tekemistä. Tällä tarkoitan keskustelua siitä, mitä sinä odotat minulta tässä projektissa tai tämän asian suhteen. Mitä sinä teet ja mitä minä teen? Mitä meidän on tarkoitus saavuttaa? Miten varmistamme, että saavutamme tämän? Mistä sinä päätät ja mistä minä päätän?

Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki ohjeet tai toimintatapoja selkeyttävät ja viestivät dokumentit tai tilaisuudet olisivat turhia. Parhaassa tapauksessa nämä tukiaineistot ovat väline, ja tukevat selkeyttäviä keskusteluja ja muistuttavat siitä, mistä meidän piti sopia ja muistaa.

Kompleksisissa projekteissa kuten esimerkiksi rakennusprojekteissa on paljon muistettavia asioita, jotka pitää hoitaa juuri oikeassa kohtaa prosessia, jotta päästään jatkamaan seuraavaan vaiheeseen. Oikein käytettynä muistilistoista ja kuvauksista on hurjasti hyötyä siinä, että ymmärretään koska ja kenen toimesta eri asioiden pitää tapahtua, ja mistä keskustella muiden toimijoiden kanssa.

Sisäiset toimintatavat ja ohjeet oikein laadittuna luovat parhaassa tapauksessa oikeudenmukaisuuden tunnetta ja selkeyttä, kun tietää miten pitää toimia eri tilanteissa.

Oli sitten kyse prosessista, toimintatavasta tai muusta ohjeesta, tässä muutama huomioitava asia:

  1. Määrittele mikä on tämän ohjeistuksen tavoite?
  2. Minkälainen ohje tukee meidän kulttuuriamme ja ihmisiä?
  3. Mitä hyötyä tai lisäarvoa siitä on eri sidosryhmille (esim. esihenkilöt, työntekijät, asiakkaat, johto, yritys)?
  4. Mitä käyttäytymistä tällä halutaan tukea, eli mihin suuntaan haluamme ohjata tekemistä?
  5. Miten tämä tukee strategiaa ja tavoitteita, eli miksi tämä on juuri nyt tärkeää? (Vai priorisoidaanko muita asioita tämän edelle?)
  6. Mikä on kustannus ja hallinnollinen kulu (työmäärä) ja onko meillä resursseja tämän ”pyörittämiseen”?
  7. Skaalautuvuus eli miten tämä toteutetaan, kun meitä on 3X enemmän kuin nyt?

Osallistaminen ja vastuuttaminen ovat avain onneen

Tärkeää on miettiä asiaa aina kyseisen yrityksen lähtökohdista, eikä kopioida automaattisesti suoraan toimintatapoja muualta. Tässä henkilöstön osallistaminen ja seuraavaan askeleen vastuuttaminen ovat ensisijaisen tärkeitä. Näiden kautta varmistetaan, että luodaan aidosti ihmisiä sekä heidän työnsä tekemistä palvelevia rakenteita.

Ketterän HR-työn yksi peruspilareista onkin osallistaminen ja vastuuttaminen. Osallistaminen on kuitenkin aikaa vievää. Vastuuttaminen saattaa säästää johdon ja HR:n aikaa, mutta samalla aito vastuuttaminen vaatii luottamusta ja vastuun ottajia. Panostukset tähän vaiheeseen maksavat kuitenkin itsensä moninkertaisesti takaisin implementointivaiheessa. Uudistuksia tarvitsee harvemmin myydä heille, jotka ovat itse olleet niitä luomassa.

Kannattaa myös pitää mielessä, että 100 hengen organisaatioon ei välttämättä kannata rakentaa liian etupeltoon esim. 1000 hengen organisaation rakenteita, jottei kampata kasvua liian järeillä rakenteilla. Monia asioita on mahdollista luoda tarpeen tullen myös myöhemmin.

Yleisesti kannatan itse selkeyttä ja riittävää yksinkertaisuutta. Kun asiat menevät liian monimutkaiseksi, tavoite herkästi hämärtyy, hallinnoimiseen menee turhaa aikaa ja liian monimutkainen prosessi ei välttämättä edes synnytä haluttua toimintaa. Välillä prosessien ja policyien konmaritus on paikallaan, joskus matkaan on jäänyt asioita, mitkä eivät enää palvele parhaalla mahdollisella tavalla. Vähemmän ja selkeämmin on yleensä enemmän ja vaikuttavampaa.

Haluatko oppia lisää aiheesta? Katso webinaaritallenne!

Essi Brink, Valmentaja & HR-konsultti

hanna_s

Haluatko kuulla lisää? Ota rohkeasti yhteyttä!

Poimintoja sinulle

Wise Paper

HR-kysely 2020 | Mitä Suomen ja Ruotsin HR-kentälle kuuluu?

Halusimme Wise Consultigilla selvittä, miten pandemia on vaikuttanut organisaatioihin, HR:n työn ja johtamisen prioriteetteihin. Mitä...
Lataa raportti
Asiakastarinat

Osaamisen kehittäminen strategiamuutoksen tukena | Case Stockmann

Viiden kuukauden Interim Talent Manager -pestin päätavoitteena oli luoda aidosti asiakaskeskeisyyttä edistävä talent management -strategia...
Lue lisää
Blogi

Yhteistoiminta osana päivittäistä työarkea

Yhteistoimintaneuvottelut resonoi suomalaisille lähes poikkeuksetta negatiiviseen sävyyn. Aina, kun ”yt” nousee esille puheessa tai tekstissä,...
Lue lisää
Wise Video

Wise Video | Matkalla kohti tavoitteellista OKR-arkea | Case Enfuce

Keskustelemme tavoitteista ja etenkin OKR tavoiteasetanta työkalusta. Tavoitteet ohjaavat tekemistämme ja luovat sekä selkeyttä että...
Lataa webinaaritallenne
Blogi

Psykologinen turvallisuus vapauttaa aikaa luovuudelle ja oppimiselle!

Psykologisesti turvallisessa ympäristössä voi huoletta olla oma itsensä, esittää mielipiteitään ja ottaa vuorovaikutukseen liittyviä riskejä....
Lue lisää
Blogi

Optimoi oppiminen – luo ketterät oppimista tukevat käytännöt ja rakenteet

Koska sinä viimeksi opit jotain uutta? Mitä sinun tulisi muistaa, kun lähdet suunnittelemaan oppimista tukevia...
Lue lisää
Blogi

Työnantajakuvaan liittyvät termistöt, argh mikä suo! Let’s demystify! 

Ota haltuun työnantajakuvaan liittyvä termistö. Tässä kirjoituksessa pureudumme mitä nämä termit oikeastaan tarkoittavat. Toiselle se...
Lue lisää
Tapahtumat

Webinaari 8.4.2021 | #highimpactHR | osa 1

Me Wise:lla pääsemme työssämme tutustumaan erilaisten organisaatioiden HR-tekemiseen. Ensimmäisessä jaksossa tutustumme vahvasti kasvussa olevan Silo.AI:n...
Ilmoittaudu mukaan
Tapahtumat

Webinaari 22.4.2021 | #highimpactHR | osa 2

Me Wise:lla pääsemme työssämme tutustumaan erilaisten organisaatioiden HR-tekemiseen. Nyt me haluamme jakaa tässä kaksiosaisessa webinaarisarjassa...
Ilmoittaudu mukaan

Ota yhteyttä

Heräsikö sinulle kysymyksiä palveluistamme tai työskentelytavoistamme? Ole rohkeasti yhteydessä meihin. Me haluamme aidosti olla avuksi.