High Impact HR-työn ytimessä – Vaikuttava rekrytointi vaatii luottamusta ja lähtee perusasioista | Case Roschier

27 June 2022

Kestävää tulevaisuutta rakentavat asiantuntijayritykset reagoivat osaajapulaan miettimällä omaa rekrytointiaan osaajien tarpeiden valossa, korkeista laatuvaatimuksistaan tinkimättä. Onnistuminen vaatii liiketoiminnan ja rekrytointitiimin yhteispeliä. Kuinka Roschier sen teki?

Roschier on Pohjoismaiden suurimpia yritysjuridiikkaan keskittyviä asianajotoimistoja. Sen Talent Acquisition -tiimi todellakin tietää, mitä paljon puhuttu osaajapula tarkoittaa.

Suomessa valmistuu vuosittain noin kolmesataa oikeustieteen maisteria. Heistä vain osa hakeutuu yritysjuridiikan puolelle. Tästä pienestä joukosta pitäisi löytää ne henkilöt, jotka haluavat töihin juuri Roschierille ja ovat sen lisäksi oikea osuma Roschierin näkökulmasta katsottuna.

Lisäksi vuosi 2021 oli ennätysvilkas yrityskauppavuosi, mikä lisäsi yritysjuridiikan osaajien tarvetta entisestään. On siis vähättelyä sanoa, että Roschierin ratkottavana oleva osaajayhtälö on haastava.

– Ihmiset ovat tärkein voimavaramme. Ilman osaajia ei ole asiakkaita ja siksi HR on meille kriittinen funktio, kertoo Roschierin Chief Talent Officer Nadia Soro.

Kriittiset perusasiat tehokkaasti kuntoon strategisella suunnittelulla ja hihojen käärimisellä

Nadia Soro aloitti Roschierilla keväällä 2020, juuri pandemian puhjettua. Yritykset sulkeutuivat kuoreensa ja varoivat rekrytoimasta.

– Kun sitten asiat alkoivat normalisoitua, halusimme tarttua tilaisuuteen ja uudistaa rekrytointitoimintamallimme.

Soro aloitti yhteistyön kahden Wise People Group -yrityksen, johdon suorahakuun erikoistuneen K2 Searchin ja HR-asiantuntija Wise Consultingin kanssa.

Syksyllä 2021 K2 Search ryhtyi etsimään Roschierille Talent Acquisition Leadia.

Wise Consulting -konsultit Henri Repo, Enna Forsström ja Aino Ruusuvuori puolestaan alkoivat luoda Roschierille rekrytointitoimintamallia, joka huomioi sekä nuorten osaajien että liiketoiminnan tarpeet.

– Repo puolestaan alkoi vastata Suomen ja Ruotsin toimistojen rekrytoinnista. Samalla hän pystyi opettamaan rekrytointitiimiämme esimerkillään, Soro kertoo.

Wise-konsultit saivat Sorolta työlleen selkeän lähtökohdan: kriittiset perusasiat kuntoon.

– Tuloksiin pääseminen vaatii sekä strategista suunnittelua että hihojen käärimistä, sanoo Repo.

Kumppanuuden pelkistetty lähtökohta ja selkeä toimintatapa muotoutuivat menestystarinaksi.

Läpinäkyvyys luo luottamuksen

Roschierin ja Wise Consultingin kumppanuus osuu high impact HR-työn ytimeen: tiimi on onnistunut yhdessä luomaan liiketoimintalähtöisen ja vaikuttavan rekrytointitoimintamallin.

Jos lääke tämän haastavan yhtälön selvittämiseen pitäisi tiivistää yhteen sanaan, olisi se läpinäkyvyys.

– Kommunikaatio on avainasemassa. Tulosta syntyy, kun rekrytointi ymmärtää liiketoiminnan tarpeita ja liiketoiminta puolestaan hahmottaa, millaista haastavassa osaajamarkkinassa toimiminen on, Repo summaa yhteispelin merkitystä.

– Luottamus ei vaadi tavoitteiden ylittämistä, vaan ymmärrystä siitä, miksi jotkut rekrytoinnit eivät mene maaliin, Forsström jatkaa.

Nykyajan rekrytointi on kuin B2B-myyntiä.

– Koska kaipaamiamme osaajia on vain kourallinen, ei some-kampanja ole ratkaisu. Meidän on verkostoiduttava, päästävä juttelemaan kandien kanssaan kasvotusten ja osattava sanoittaa se, mitä henkilö voi meillä saada ja saavuttaa, Soro kertoo.

Kandidaatin kanssa keskustelu ei ole rekrytointipäätös, vaan päätös ottaa ihmisestä lisää selvää.

– Silloin rakennamme poolia tulevaisuutta varten, emmekä jatkossa lähde rekrytointeihin takamatkalta. Pelkästään tämän ajattelutapa on muuttanut rekrytointiamme merkittävästi.

Kumppanuus on jatkuvan rekrytointityön kehityksen ensiaskel

K2 Search löysi Roschierille vuoden alussa kaivatun Talent Acquisition Leadin.

– Nyt on menossa kehitystyö. Me huolehdimme, että opit jäävät elämään dokumentaation ja yhdessä jaetun tiedon muodossa, Forsström kertoo.

Kumppanuuden aikana Wise Consulting etsi Roschierille juniori- ja traineerooleihin keskittyvän rekrytoijan. Hänen kohdallaan tiedonsiirto painottuu konkretiaan.

– Rekryleadin osalta taas on tärkeintä luoda käsitys isosta kuvasta ja tavoitteista, Repo sanoo.

Revon ja Forsströmin viimeistellessä hand overia Ruusuvuori siirtyi Roschierin riveihin vastaamaan Ruotsin Talent Acquisition -tiimin vetämisestä.

Kumppanuus siis jatkuu ja muotoutuu aina tilanteen mukaiseksi.

– Olemme olleet onnekkaita saadessamme avuksemme ammattilaiset, jotka osaavat kehitystyön, saavat asioita tapahtumaan ja istuvat arvomaailmaamme, Soro päättää.

Case Roschier

 

Haluaisitko kuulla lisää HR-palveluistamme?

Täytä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun mahdollisimman pian.