Osaamisen kehittäminen nousee yhä useammin esiin ajankohtaisena teemana asiakasorganisaatioissamme. HR-konsultoinnin arjessa huomaamme, että organisaatiot etsivät konkreettisia keinoja varmistaa osaamisen jatkuvuus ja sen strateginen yhteys muuttuvassa toimintaympäristössä.
Henkilöstöarvioinnit ja -kyselyt tarjoavat arvokasta tietoa kehittämistyön tueksi, mutta erityisesti osaamisten systemaattinen kartoittaminen on noussut keskiöön organisaatioiden pitkäjänteisessä kehittämisessä. Yksi yleisimmin mainituista ratkaisuista on osaamiskartoitus – työkalu, jonka avulla selvitetään nykyinen osaaminen, tunnistetaan osaamisvajeet ja suunnitellaan kehittämistoimenpiteitä.
Tämän kirjoituksen tavoitteena on nostaa esiin, että vaikka osaamiskartoitus tuottaa tärkeää tietoa ja selkeyttää kehittämistarpeita, se ei yksin riitä. Liian usein keskustelut jäävät kiinni yksittäisiin työkaluihin, vaikka todelliset tulokset syntyvät vasta, kun kehittäminen kytketään osaksi johtamista. Korostamme aina keskusteluissamme, että osaamisen kehittäminen ei ole vain HR:n tai yksilön vastuulla, vaan sen ytimessä on johtajuus. Tulevaisuuden menestys edellyttää, että johtajat toimivat suunnannäyttäjinä, mahdollistajina ja aktiivisina osaamisen rakentajina.
Johtaja suunnannäyttäjänä
Tulevaisuuden haasteisiin vastaaminen vaatii ennakoivaa osaamisen johtamista, eli sitä, että nykyinen ja tuleva osaaminen kytketään organisaation strategisiin tavoitteisiin. Tämä työ alkaa osaamistarpeiden tunnistamisella, jossa osaamiskartoitus toimii keskeisenä työkaluna. Kartoitus tukee sekä henkilöstön yksilöllistä kehittämistä että koko organisaation strategista suunnittelua.
Pelkkä osaamisen tilannekuva ei kuitenkaan riitä. Jotta tunnistetut kyvykkyydet ja käyttäytymismallit siirtyvät käytäntöön, tarvitaan johtajien suunnan näyttämistä ja sitoutumista muutokseen. Ennen kartoitusten toteuttamista onkin tärkeää varmistaa, että johtajuus nähdään olennaisena osana osaamisen kehittämisen kokonaisuutta.
Johtaja mahdollistajana
Tulevaisuuden johtajan tulee olla myös mahdollistaja, eli henkilö, joka luo tiimeille ja niiden jäsenille edellytykset kasvuun ja kehittymiseen. Yksi tärkeimmistä rakennuspalikoista tälle on psykologinen turvallisuus. Kun työntekijät kokevat olonsa hyväksytyiksi, he uskaltavat tehdä aloitteita, epäonnistua sekä jakaa ideoitaan, ja juuri silloin innovaatiot saavat tuulta alleen.
Vaikka osaamiskartoitus auttaa löytämään organisaation vahvuudet ja kehityskohteet, todellinen muutos vaatii, että johtajat itse näyttävät esimerkkiä. Jos esimerkiksi yhteistyötaitoja pidetään organisaatiossa keskeisenä osaamisalueena, johtajien on omalla toiminnallaan osoitettava, millaista yhteistyötä arvostetaan.
Miten käyttäytymisen muutosta johdetaan?
Yksi osaamisen kehittämisen suurimmista haasteista on oivallusten vieminen käytäntöön. Tässäkin johtajuus on avainasemassa. Selkeän ja konkretisoivan viestinnän avulla johtaja voi näyttää, miten strategiset tavoitteet linkittyvät konkreettisiin osaamisiin ja käyttäytymisiin.
Tässä onnistuminen alkaa rehellisestä itsearvioinnista. Jokaisen johtajan kannattaakin kysyä itseltään:
Miten voin tehdä käyttäytymis- ja suoritustavoitteet selkeiksi?Miten tuen työntekijöitä heidän osaamisensa kehittämisessä?
Miten itse edistän oppimista ja kasvua mahdollistavaa kulttuuria?
Osaamiskartoitus johtamisen työkaluna
Osaamiskartoitusta ei kannata nähdä pelkkänä raporttina. Se on ennen kaikkea johtamisen työkalu ja prosessi, joka tukee organisaation strategista suuntaa ja sen saavuttamista. Kun johtajat ja esihenkilöt osallistetaan kartoituksen suunnitteluun ja toteutukseen alusta alkaen, kasvaa ymmärrys sen merkityksestä ja vaikuttavuudesta.
Hyvin toteutettu osaamiskartoitus toimii kuin kartta, joka ohjaa sekä organisaatiota että sen johtoa pitkäjänteisessä kehittymisessä ja menestyksessä.
Uusi aika vaatii uudenlaista johtajuutta
Tulevaisuus vaatii organisaatioilta jatkuvaa muuntautumiskykyä. Digitalisaatio, kestävä kehitys ja muuttuvat työskentelytavat edellyttävät kaikki rohkeaa, osallistavaa ja sopeutumiskykyistä johtajuutta. Pelkän teknisen osaamisen rinnalla korostuvat ihmisläheiset johtamistaidot – kyky inspiroida, ohjata ja kehittää muita.
Johtajana sinä kannat soihtua. Näyttämällä suuntaa, luomalla turvallisuutta ja kannattelemalla tiimiäsi voit muuttaa osaamiskartoituksen tuottamat oivallukset pysyviksi onnistumisiksi.
Oletko sinä jo valmis tulevaisuuden johtajaksi? Tarvitsetko tukea organisaation osaamisen kehittämisessä?
Meiltä saat joustavasti parasta HR-osaamistamme lainaksi. Ota yhteyttä!
Wise People Group on HR-työhön ja johtajuuteen keskittyvä yritys, johon kuuluu kaupallisiin rekrytointeihin erikoistunut SalesOnly, IT-rekrytointeihin ja -konsultteihin keskittyvä Wise IT, johdon ja avainhenkilöiden suorahakua sekä interim-johtajahakuja tekevä K2 Search sekä laajemmin HR-työssä ja liiketoiminnan kehittämisessä asiakkaitamme tukeva Wise Consulting.