HR-kyselyn keskeiset havainnot | Selvitimme mitä Suomen ja Ruotsin HR-kentälle kuuluu!

18 marraskuun 2020

top-left
top-right
bottom-right

Opi ja inspiroidu | HR-kyselyn keskeiset havainnot | Selvitimme mitä Suomen ja Ruotsin HR-kentälle kuuluu!

Halusimme Wise Consultigilla selvittä, miten pandemia on vaikuttanut organisaatioihin, HR:n työn ja johtamisen prioriteetteihin. Mitä on agendalla nyt ja mikä on keskeistä tulevaisuudessa?

Kyselyyn vastasi 92 henkilöä, joista valtaosa (68 %) toimii HR johtajana / HR:n vastuuhenkilönä. Loput vastaajista toimi muussa HR-roolissa, toimitusjohtajana tai toisessa toiminnossa kuten henkilöstön kehittäjänä, konsulttina tai muutosjohtajana. Suurin osa vastaajista (40 %) kertoivat työskentelevänsä keskisuurissa yrityksissä, joiden henkilöstömäärä on 100–1000 henkilöä.

Kyselyn keskeiset havainnot:

Pandemia on vaikuttanut hyvin eri tavoin eri yrityksiin: vastaajat arvioivat pandemian vaikutuksia yrityksen liiketoimintaan hyvin eri tavoin. Vastaajista suunnilleen yhtä moni arvioi vaikutukset positiivissävytteiseksi, kun negatiivissävytteisiksi. Myös HR:n investointien osalta vastaajista yhtä suuri osa koki investoinnit ajankohtaisina ja ei ajankohtaisina.

Työympäristön muutokset keskeinen haaste keväällä: useimmat kokivat keväällä haasteita liittyen työympäristön muutoksiin, henkilöstön huoleen ja johtamisessa vuoropuhelun ja viestinnän ylläpitoon henkilöstön kanssa. Vain muutama vastaaja ei ollut kokenut mitään pandemiaan liittyviä haasteita.

HR:n projekteja on laitettu jäihin: suurin osa vastaajista ilmoitti, että oli joutunut laittamaan projekteja jäihin, tavallisin näistä oli rekrytoinnit.

100 % etätyöstä on siirrytty hybridimalliin: Keväällä suurimmassa osassa vastaajayrityksistä tehtiin 100 % etätöitä mutta syksyllä suurin osa toteutti hybridimallia, jossa työtä tehdään pääsääntöisesti etänä mutta osittain myös läsnä.

Suurin osa ilmoitti organisaation sisäisen yhteistyön parantuneen: noin puolet vastaajista koki tiimirajat ylittävän yhteistyön organisaation sisällä parantuneen pandemian aikana.

Johtamisen kehittäminen tärkeä fokusalue seuraavina kuukausina: Kun kysyttiin henkilöstöjohtamisen seuraavan kuuden kuukauden prioriteeteista suosituin, vastausvaihtoehto oli johtamisen kehittäminen. Johtamisen ja erityisesti etäjohtamisen kehittäminen oli myös keskeinen osa-alue, kun kysyttiin tulevaisuuden kannalta keskeisistä teemoista.

Erityisesti etäjohtamiseen ja hyvinvointiin halutaan panostaa tulevaisuudessa: kun kysyimme tulevaisuuden kannalta tärkeitä teemoja johtamisen osalta, useimmat mainitsivat etä-/hybridityöskentelyn johtamisen ja HR:n osalta hyvinvointi ja sen seurannan.

Eroja Suomen ja Ruotsin HR:n ja johtamisen prioriteeteissa: Ruotsissa digitaalisten työkalujen käyttöönotto oli ajankohtaisempaa sekä ketterä johtaminen ja itsensä johtamisen teemat vahvemmin HR:n tulevaisuusnäkymissä kuin Suomessa.

Haluaisitko sukeltaa syvällisemmin havaintoihimme siitä mitä Suomen ja Ruotsin HR-kentälle kuuluu? Lataa raportti kokonaisuudessaan tästä!

hanna_s

Haluaisitko kuulla lisää tulevaisuuden HR trendeistä?

Poimintoja sinulle

Wise Paper

HR-kysely 2020 | Mitä Suomen ja Ruotsin HR-kentälle kuuluu?

Halusimme Wise Consultigilla selvittä, miten pandemia on vaikuttanut organisaatioihin, HR:n työn ja johtamisen prioriteetteihin. Mitä...
Lataa raportti
Blogi

Yhteistoiminta osana päivittäistä työarkea

Yhteistoimintaneuvottelut resonoi suomalaisille lähes poikkeuksetta negatiiviseen sävyyn. Aina, kun ”yt” nousee esille puheessa tai tekstissä,...
Lue lisää
Wise Video

Wise Video | Matkalla kohti tavoitteellista OKR-arkea | Case Enfuce

Keskustelemme tavoitteista ja etenkin OKR tavoiteasetanta työkalusta. Tavoitteet ohjaavat tekemistämme ja luovat sekä selkeyttä että...
Lataa webinaaritallenne
Blogi

Psykologinen turvallisuus vapauttaa aikaa luovuudelle ja oppimiselle!

Psykologisesti turvallisessa ympäristössä voi huoletta olla oma itsensä, esittää mielipiteitään ja ottaa vuorovaikutukseen liittyviä riskejä....
Lue lisää
Blogi

Optimoi oppiminen – luo ketterät oppimista tukevat käytännöt ja rakenteet

Koska sinä viimeksi opit jotain uutta? Mitä sinun tulisi muistaa, kun lähdet suunnittelemaan oppimista tukevia...
Lue lisää
Blogi

Työnantajakuvaan liittyvät termistöt, argh mikä suo! Let’s demystify! 

Ota haltuun työnantajakuvaan liittyvä termistö. Tässä kirjoituksessa pureudumme mitä nämä termit oikeastaan tarkoittavat. Toiselle se...
Lue lisää
Tapahtumat

Webinaari 8.4.2021 | #highimpactHR | osa 1

Me Wise:lla pääsemme työssämme tutustumaan erilaisten organisaatioiden HR-tekemiseen. Ensimmäisessä jaksossa tutustumme vahvasti kasvussa olevan Silo.AI:n...
Ilmoittaudu mukaan
Tapahtumat

Webinaari 22.4.2021 | #highimpactHR | osa 2

Me Wise:lla pääsemme työssämme tutustumaan erilaisten organisaatioiden HR-tekemiseen. Nyt me haluamme jakaa tässä kaksiosaisessa webinaarisarjassa...
Ilmoittaudu mukaan
Blogi

Strateginen henkilöstösuunnittelu on avain työnantajakuvatyöhön

Strateginen henkilöstösuunnittelu tekee tulevaisuuden osaajatarpeet näkyväksi. Tiedetään, millaista työvoimaa yritykseen tarvitaan, lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. 
Lue lisää

Ota yhteyttä

Heräsikö sinulle kysymyksiä palveluistamme tai työskentelytavoistamme? Ole rohkeasti yhteydessä meihin. Me haluamme aidosti olla avuksi.