Kun kartoituksesta tuli kirosana

28 helmikuu 2020

top-left
top-right
bottom-right

Opi ja inspiroidu | Kun kartoituksesta tuli kirosana

Aina välillä ainakin minulla on päiviä kun ”saisitko tämän huomiseksi”-asioita, kyselyitä ja huutomerkillä varustettuja sähköposteja tulee ovista ja ikkunoista. Näinä päiviä ainakin itselleni tulee usein sellainen olo, että nyt pitää vain selvitä tästä ja hoitaa nämä juoksevat asiat pois alta – nyt ei ole aikaa pitkän tähtäimen suunnittelulle.

Ad hoc -asioiden parissa ohiliitäviä päiviä on varmasti jokaisella ja hyvä niin. Nämäkin asiat ovat tärkeitä. Mutta mitä tapahtuu, jos ei ikinä löydy aikaa pohtia, minne haluamme tulevaisuudessa päästä? Silloin vaarana on, että teemme hirveästi asioita, mutta emme tiedä teemmekö oikeita asioita ja mitä meidän oikeastaan kannattaisi priorisoida. Aivotutkimuksen ansioista tiedämme nimittäin, että stressaantuneena on vaikea ajatella pitkäjänteisesti ja nähdä metsä puilta. Samalla selkeyden ja suunnan puute on omiaan lisäämään kuormittavuutta.

Välillä tuntuu, että ”kartoitus”-sanasta on tullut melkein kirosana – emmekö vain voi lähteä tekemään? Ja tietenkin myös suunnittelu ja kartoittaminen voi mennä liiallisuuksiin. Varsinkin, jos jämähdetään kartoitusvaiheeseen – tehdään nykytilakartoituksia ja analyysejä, pohditaan ja analysoidaan ja käydään kaikki mahdolliset skenaariot läpi. Unohdetaan tehdä toimintasuunnitelma ja sopia mistä lähdetään liikkeelle.

Vaikka tavoitteena olisikin agiili toiminta ja ketterä kokeileminen, nykytilan ja tavoitetilan hahmottaminen sekä alustavan toimintasuunnitelman luominen tuovat selkeyttä ja suuntaa. Näin meidän on helpompi myös priorisoida, mitä lähdemme ensimmäisenä kokeilemaan. Ylätason toimintasuunnitelman tekeminen ei tietenkään myöskään tarkoita, ettei suunnitelmia voisi tarvittaessa muuttaa – niin kuin joku viisas joskus totesi: ”planning is useful, plans are not”.

Meillä on Wise Consultingilla asiakkaina paljon kasvuyrityksiä, joissa on usein kova vauhti päällä. Samalla taas iältään vanhemmissa organisaatioissa HR:n agendalle on vuosien aikana ehtinyt kertyä useita eri asioita, joiden relevanssi tässä hetkessä ei aina ainakaan näin ulkopuoliselle ihan heti avaudu.

Oikeiden asioiden aikaansaamiseksi onkin erittäin tärkeää pysähtyä hetkeksi olennaisten kysymysten äärelle: minne haluamme päästä? missä olemme tällä hetkellä? Mitä pitää tapahtua, että pääsemme haluamaamme tavoitteeseen? Meidän kokemuksen mukaan, saadaan huomattavasti parempia tuloksia aikaan, kun hetkeksi pysähdytään näiden kysymysten äärelle. Olipa kyse sitten kulttuurin, HR funktion, osaamisen kehittämisestä tai vaikka strategian toimeenpanemisesta. Samalla onnistunut lopputulos tarkoittaa myös asioihin tarttumista, ratkaisujen kokeilemista, suunnitelmien jatkuvaa validointia sekä ketterää suunnan ja suunnitelmien muuttamista tarpeen tullen.

 Essi Gustafsson, HR-konsultti

Käy myös lataamassa itsellesi wise-oppaamme, miksi organisaation nykytila tulisi kartoittaa ja esittelemme kolme kysymystä, jotka auttavat sinua arvioimaan onko yrityksen HR -asioissa oikea fokus.

Löydä fokus HR-kartoituksen avulla! Wisen HR-kartoituksen tavoitteena on tehdä näkyväksi mihin pitäisi yrityksen tavoitteiden sekä tulevaisuuden kannalta fokusoida HR-asioissa.

hanna_s

Ota yhteyttä ja jutellaan lisää.

Poimintoja sinulle

Blogi

Mitkä ovat ketterän HR:n hyödyt?

Muuttuvassa maailmassa vain responsiiviset organisaatiot menestyvät – eli ne, jotka jatkuvasti pystyvät adaptoitumaan muuttuviin markkinatilanteisiin, asiakastarpeisiin ja ostokäyttäytymisen muutoksiin.
Lue lisää
Blogi

Onko sinun organisaatiossasi nämä HR:n perusasiat kunnossa?

Yrityksen henkilöstömäärän kasvaessa henkilöstöhallinnon ja -johtamisen eli HR:n rakenteet, selkeästi määritellyt käytännöt, prosessit sekä vastuut...
Lue lisää
Blogi

Kun kartoituksesta tuli kirosana

Välillä tuntuu, että ”kartoitus”-sanasta on tullut melkein kirosana – emmekö vain voi lähteä tekemään? Ja...
Lue lisää
#loistatyössäsi -podcast

#loistatyössäsi -podi | Miten hyödyntää intuitiota (työ)elämässä?

Tiesitkö, että intuitio on ihmisen ensisijainen ja luonnollinen tapa ajatella? Elämme maailmassa, jossa ihannoimme ja...
Kuuntele tästä
#loistatyössäsi -podcast

#loistatyössäsi -podi | Miten johtaa millenniaaleja?

Milleniaaleista ja miten heitä tulisi johtaa on puhuttu jo tovi, aihe loistaa edelleen ajankohtaisuudellaan. Tämä...
Kuuntele tästä
Wise Paper

Wise Paper | Oikeilla argumenteilla nostat HR-asiat yrityksesi tärkeysjärjestyksen kärkeen

Henkilöstöasiat liittyvät oleellisesti yrityksen kannattavuuteen. Työntekijöiden sitoutuneisuus parantaa yrityksen tulosta keskimäärin 8,6 %. Työntekijöiden sitouttaminen...
Lue lisää
Wise Paper

Wise Paper | HR-kartoituksella varmistat, että HR keskittyy oikeisiin asioihin

Fokusoiko HR oikeisiin asioihin? Nyky- ja tavoitetilan hahmottaminen voi tuntua turhanpäiväseltä ja halu päästä tekemään...
Lue lisää
Wise Paper

Wise Paper | 4 askelta kohti itseohjautuvampaa organisoitumista eli yhdessäohjautuvuutta

Itseohjautuvuuden avulla on mahdollista saavuttaa merkittävää kilpailuetua – motivoituneempia työntekijöitä, tyytyväisempiä asiakkaita sekä kustannussäästöjä.
Lue lisää
#loistatyössäsi -podcast

#loistatyössäsi -podi | Tulevaisuuden työelämän avaintaito on tunneäly

Tunneäly on noussut yhdeksi työelämän tärkeimmistä taidoista. Mitä merkitystä on tunnetaidoilla ihmisten ja työyhteisöjen johtamisessa?...
Kuuntele tästä

Ota yhteyttä

Heräsikö sinulle kysymyksiä palveluistamme tai työskentelytavoistamme? Ole rohkeasti yhteydessä meihin. Me haluamme aidosti olla avuksi.