Kun kartoituksesta tuli kirosana

28 helmikuun 2020

Aina välillä ainakin minulla on päiviä kun ”saisitko tämän huomiseksi”-asioita, kyselyitä ja huutomerkillä varustettuja sähköposteja tulee ovista ja ikkunoista. Näinä päiviä ainakin itselleni tulee usein sellainen olo, että nyt pitää vain selvitä tästä ja hoitaa nämä juoksevat asiat pois alta – nyt ei ole aikaa pitkän tähtäimen suunnittelulle.

Ad hoc -asioiden parissa ohiliitäviä päiviä on varmasti jokaisella ja hyvä niin. Nämäkin asiat ovat tärkeitä. Mutta mitä tapahtuu, jos ei ikinä löydy aikaa pohtia, minne haluamme tulevaisuudessa päästä? Silloin vaarana on, että teemme hirveästi asioita, mutta emme tiedä teemmekö oikeitaasioita ja mitä meidän oikeastaan kannattaisi priorisoida. Aivotutkimuksen ansioista tiedämme nimittäin, että stressaantuneena on vaikea ajatella pitkäjänteisesti ja nähdä metsä puilta. Samalla selkeyden ja suunnan puute on omiaan lisäämään kuormittavuutta.

Välillä tuntuu, että ”kartoitus”-sanasta on tullut melkein kirosana – emmekö vain voi lähteä tekemään? Ja tietenkin myös suunnittelu ja kartoittaminen voi mennä liiallisuuksiin. Varsinkin, jos jämähdetään kartoitusvaiheeseen – tehdään nykytilakartoituksia ja analyysejä, pohditaan ja analysoidaan ja käydään kaikki mahdolliset skenaariot läpi. Unohdetaan tehdä toimintasuunnitelma ja sopia mistä lähdetään liikkeelle.

Vaikka tavoitteena olisikin agiili toiminta ja ketterä kokeileminen, nykytilan ja tavoitetilan hahmottaminen sekä alustavan toimintasuunnitelman luominen tuovat selkeyttä ja suuntaa. Näin meidän on helpompi myös priorisoida, mitä lähdemme ensimmäisenä kokeilemaan. Ylätason toimintasuunnitelman tekeminen ei tietenkään myöskään tarkoita, ettei suunnitelmia voisi tarvittaessa muuttaa – niin kuin joku viisas joskus totesi: ”planning is useful, plans are not”.

Meillä on Wise Consultingilla asiakkaina paljon kasvuyrityksiä, joissa on usein kova vauhti päällä. Samalla taas iältään vanhemmissa organisaatioissa HR:n agendalle on vuosien aikana ehtinyt kertyä useita eri asioita, joiden relevanssi tässä hetkessä ei aina ainakaan näin ulkopuoliselle ihan heti avaudu.

Oikeiden asioiden aikaansaamiseksi onkin erittäin tärkeää pysähtyä hetkeksi olennaisten kysymysten äärelle: minne haluamme päästä? missä olemme tällä hetkellä? Mitä pitää tapahtua, että pääsemme haluamaamme tavoitteeseen? Meidän kokemuksen mukaan, saadaan huomattavasti parempia tuloksia aikaan, kun hetkeksi pysähdytään näiden kysymysten äärelle. Olipa kyse sitten kulttuurin, HR funktion, osaamisen kehittämisestä tai vaikka strategian toimeenpanemisesta. Samalla onnistunut lopputulos tarkoittaa myös asioihin tarttumista, ratkaisujen kokeilemista, suunnitelmien jatkuvaa validointia sekä ketterää suunnan ja suunnitelmien muuttamista tarpeen tullen.

 Essi Gustafsson, HR-konsultti

Käy myös lataamassa itsellesi wise-oppaamme, miksi organisaation nykytila tulisi kartoittaa ja esittelemme kolme kysymystä, jotka auttavat sinua arvioimaan onko yrityksen HR -asioissa oikea fokus.

Löydä fokus HR-kartoituksen avulla! Wisen HR-kartoituksen tavoitteena on tehdä näkyväksi mihin pitäisi yrityksen tavoitteiden sekä tulevaisuuden kannalta fokusoida HR-asioissa.

Haluaisitko kuulla lisää HR-palveluistamme?

Täytä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun mahdollisimman pian.